perjantai 1. huhtikuuta 2011

Kahdeksi kansaksi

Yo-lehti 1. huhtikuuta kirjoittaa: ”Tietämättömyyden ihannointi ei liity erityisesti puoluepolitiikkaan.” ja jatkaa ”Maalaisjärki sisällämme kuitenkin huutaa, että pysyvyys on parempaa kuin jatkuva muutos, johon tiede pohjaa.” Juttu kertoo älykkyyden arvostuksen laskusta yhteiskunnassa, yhden asian politikoinnista ja uudesta tietämättömyyden trendikkyydestä.

Kuitenkin samaan aikaan Helsinki-Info lehdessä 2/2011 haastateltu dosentti Mirja Talib sanoo: ”Sivistynyt humaani kosmopoliitti, maailmankansalainen, joka on linkittynyt globaalisti moniin eri maailmoihin, on tämän ajan ideaali.” ja jatkaa ”Haikailu menneeseen ei ole mahdollista eikä mielekästä.” No, hän onkin dosentti. Mutta silti, mistä tällainen kaksinapaisuus ?

Vaalipolitiikan osalta tätä Suomen kaksinapaista sekavuustilaa ihmettelee SixDegrees lehdessä 3/2011 mamu Sarah Hudson ja toteaa lopuksi ”Elections are so much fun…when you’re not allowed to vote.” Ja tietenkin, myös tämän aamuisessa Jälkiviisaissa kritisoitiin asiapitoisuuden puutetta vaalikeskusteluista.

Mistä tämä tämmöinen? Ehkä siitä, että Suomi ei enää ole yksi maa, jossa ihmisten elinpiirit, tavat ja mielenkiinnon kohteet olisivat riittävän yhtenäisiä. Edellytykset yhtenäiselle demokraattiselle edustukselle ovat heikentyneet. Siispä poliitikot eivät enää tiedä mistä ja kenelle puhua, kun kansanedustuksen foorumilla pitäisikin edustaa yhtä aikaa kahta kansaa. On ainakin trendikkään tietämättömät maalaisjärkeilijät ja tulevaan katsovat kosmopoliittipyrkyrit.

Ehdotankin, että jaetaan Suomi kahtia, Kansallisvaltio-Suomeksi ja Yhteisö-Suomeksi. Ulkopolitiikka voidaan pitää yhteisenä, mutta sisäpolitiikka eriytetään, aloittamalla vaaleista. Arkadianmäestä saadaan kätevästi uuden Aalto-yliopiston päärakennus, kun Yhteisö-Suomi siirtää edustuslaitoksensa nettiin ja Kansallisvaltio-Suomi vaikka Turkuun, Vaasaan tai Siilinjärvelle. Kun sitten yhteiseloon aletaan, voidaan mallia ottaa Israelista ja Palestiinasta taikka antaa ylitsepääsemättömät kiistakysymykset ikuiseksi unilukkariksi nimitetyn presidentti Niinistön ratkaistaviksi.

Jaon hetkellä saa jokainen päättää kumman Suomi-passin ottaa, minä vielä pohdiskelen.

Juho Korhonen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti