Oletko kyllästynyt politiikkaan? Tuntuvatko suuret puolueet jäykiltä ja mitäänsanomattomilta? Kuristaako kurkkuasi Perussuomalaisten nousu, mutta liikut itse jossakin vasemmiston ja RKP:n välimaastossa? Onko Vihreät jotenkin vain niin nähty? Kaipaatko kenties vain uusia tuulia? Me tarjoamme vaihtoehdon, joka ei perustu mainostoimistojen laatimiin vaaliohjelmiin, kierrätettyihin korulauseisiin tai ennakkoluulojen lietsomiseen. Miksi siis tyytyä yhteen, kun voi äänestää viittä!
torstai 31. maaliskuuta 2011
tiistai 29. maaliskuuta 2011
Suomalaista koulu(tus)politiikkaa eli hei hei Pisa-menestys
Aikanaan Cygnaeuksen esitys kansalaisen yhteiskuntaan kasvattavasta koulujärjestelmästä vei voiton klassisesta vaihtoehdosta. Opetus nivoutui vuorovaikutuksellisemmaksi osaksi yhteiskuntaa ja koulun ulkopuolista menoa. Ainekavalkadin, käsitöistä liikuntaan, laajuus lisäsi tätä vaikutusta. Yleisen oppivelvollisuuslain oltua piste i:n päälle oli Suomeen luotu koulutusjärjestelmä, johon osanotto yhdistyi osaksi identiteetin muodostumista. Näin ollen esimerkiksi koulukavereista tuli tärkeä vertaisryhmä aikuistuessa.
Toisaalta opettajuudesta muotoutui suhteellisen arvostettu ammatti. Opettajan merkitys korostui erityisesti opettajuuden ja koululaitoksen kasvaessa Suomen valtiollisen ja kansakunnallisen heräämisen kanssa käsi kädessä. Koulu oli myös poliittinen areena ja orgaaninen osa suomalaisuutta. Väitän, että se oli ja olisi hyvä asia. Vain sellainen koulutus, jonka oppilas (ja opettaja) kokee tärkeäksi osaksi elämäänsä, eikä siitä irralliseksi, tuottaa kautta skaalan hyviä tuloksia, hyviä tuloksia kaikille oppilaille, siis tasa-arvoisia.
Koulu ja koulujärjestelmä eivät siis ole yhteiskunnasta irrotettavia luomuksia, joita voitaisiin vaikka myydä ulkomaille. Otetaan esimerkiksi ammatillinen koulutus. Ammattikoulusta on tehty systeemin työkalu, jonka tarkoitus on lätkiä ammattinimikkeitä kansalaisiin tilastoiden tyydyttämiseksi. Esimerkiksi sijaistaessani Vantaalla eräällä ammattikoululla ällistelivät oppilaat, kun join heidän kanssaan kahvia välitunnilla ja yhteiskuntaopin tunnilla kysyin heidän mielipiteitään (, joka johti tässä tapauksessa lopulta persuja ylistävään hoilotukseen). Heistä oli mukavaa, kun joku jolla oli aikaa, eikä samanlaisia velvollisuuksia ja kiireitä kuin ammattiopettajalla, ei ”vain tehnyt työtään”. Tästä varsin paskasta kehityssuunnasta syytän koulutuspolitiikkaa, en järjestelmää tai opettajia. Tosiasia on, että tutkintopaperi ei tuo työtä, vaan osaaminen. Osaamista ei synny, jos tarkoitus on läpäistä putki. Osaamista syntyy, jos koulu on osa arkirutiineja, sosiaalisia verkostoja ja elämää.
Tilastoja tyydyttävä tutkintopaperien liukuhihnakoulutus on viety ammatti- ja ammattikorkeakouluihin ja sitä tuodaan nyt myös yliopistoihin. Tosissaan laskeskellaan, vaikkapa sen kuuluisimman esimerkin, teoreettisen filosofian tutkinnon markkina-arvoa Suomelle. Jos ylistämme suomalaisen koulutuspolitiikan historiaa ja menestystä, on ristiriitaista laskea tuottavuutta rahalla. Jos koulutusjärjestelmämme olisi luotu yksilökohtaisten tuottokalkyylien varaan, se tuskin olisi yleinen ja yhtäläinen, saati sisältäisi aineita kuten teologia tai teoreettinen filosofia.
Yliopistokoulutus ei myöskään ole ammattiin valmistava, kuten hyöty- eli rahantienaussuhteita laskeskelevat huutelijat tuntuvat olettavan. Yliopisto on tieteenharjoittamisen laitos ja tiedettä ei omisteta. Suurten ikäluokkien rynnittyä tutkintojaan hakemaan on maisterinpapereista muovautunut jonkinmoinen pääsykortti valkokaulusaloille. Tämä on kuitenkin väärä ajatusmalli. Ehdottaisinkin tieteellisenkoulutuksen rehabilitointia. Ylioppilastutkinnon arvoa pääsykokeissa tulisi laskea ja pääsyvaatimuksia sekä kokeen vaikeustasoa rutkasti nostaa. Pääpaino pääsykokeissa tulisi antaa aineisto-osuudelle, jotta todellinen alan tuntemus nousisi arvoonsa ja epätasa-arvottavat valmennuskurssit ja pääsykoekirjan ulkoa osaaminen menettäisivät merkitystään.
Rahalla ja tilastoilla mittaaminen on juurrettu ammatti ja ammattikorkeakouluihin ja sitä tuodaan kovaa tahtia yliopistoihin. Entä seuraavaksi? Helsinkihän mittaa ala-asteidensa luokkahuoneiden neliömetrejä ja laskee sitä kautta tilankäytön tuottavuutta per oppilas. Ei liene tarvetta elaboroida.
Juho Korhonen
Juttu osa-aikaehdokkaista Policyssä
http://www.issuu.com/policy2011/docs/policy_1_2011
tiistai 22. maaliskuuta 2011
Hiilidioksidin talteenotolla tulevaisuuteen
Insinöörin näkemys Suomen energiapolitiikan tulevaisuudesta kytkeytyi vahvasti ilmastonmuutokseen ja sen torjumiseen. Näkemyksessä Suomen tulevaisuuden valinnat olivat merkitykseltään mitättömiä. Ei ole väliä, satsaako Suomi ydinvoimaan, biopolttoaineisiin, tuulivoimaan vai energiansäästöön. Suomen energiankulutuksella ei tätä maailmaa pelasteta, hän väitti.
Insinöörin mukaan maailmassa pitäisi keskittyä hiilidioksidin talteenottoon. Hiilidioksidineutraaleilla energiantuotantomalleilla on sijansa tulevaisuudessa, mutta tässä konkursissa ne eivät auta. Kun Kiinaan ja Intiaan nousee uusi kivihiilivoimala viikossa, ei ole väliä onko Helsingin edustalla yksi vai sata tuulimyllyä jauhamassa pohjoistuulesta valkeaa, insinööri haasteli. Fossiilisiin polttoaineisiin sidottu energia aiotaan joka tapauksessa vapauttaa, kyse on vain millä ehdoilla.
Vastaukseksi ja Suomen tulevaisuuden kilpailuvaltiksi puhtaan energian saralla insinööri tarjosi hiilidioksi- ja muiden päästöjen haltuunottoa. Kehittämällä yhä parempia välineitä energiantuotantoon, fossiilisten polttoaineiden käytöstä saadaan puhtaampaa mitä se nyt on, insinööri vakuutteli. Samalla luodaan kilpailuvaltti Suomelle, puhdas energia. Kuulosti järkevältä. Kuulostaa edelleen järkevältä.
Näin Fukushiman jälkimainingeissa olen eri mieltä siitä, että on yhdentekevää miten energiaa Suomessa ja Suomelle tuotetaan. Jos energiapolitiikka kuitenkin kytketään yhteen ympäristöpolitiikan kanssa, ei asioita ratkaista Suomessa. Suomen ratkaisut ovat maailman mittakaavassa lähes yhdentekeviä, mutta esimerkin voimaa niissä voi olla. Energiapolitiikassa tulisikin keskittyä entistä enemmän nykyisten energiantuotantomuotojen parantamiseen samalla kun kehitellään uusia tapoja tuottaa lähes päästöttömiä energiantuotantomuotoja.